Hoe een podcast starten met minder dan €100

Wil jij starten met een podcast, maar heb je beperkt budget of wil je eerst kijken of het iets voor je is? In dit artikel geef ik je een aantal tips hoe je met minder dan €100 een eigen podcast kunt opnemen en publiceren. Ka-Ching!

Om maar direct met de deur in huis te vallen. De grootste investering zit ‘m in je tijd. Om een kwalitatieve podcast op te zetten moet je eerst goed nadenken over het concept om vervolgens een draaiboek te maken. En vergeet de montage niet!

Maar goed… geld dus. Laten we eerst inzoomen op de hardware. Er zijn een aantal opties:

  • Je eigen smartphone! De kwaliteit van de microfoons is bij de laatste modellen best goed. Zorg wel dat je gebruikt maakt van een audio app om de kwaliteit te verhogen. Denk bijvoorbeeld aan de app ‘Audio Memos’. Bij een interviews kun je beide telefoons gebruiken en deze later samenvoegen als interview. 

  • Een iRig-microfoon. Deze microfoon kun je aansluiten op jouw smartphone. Zo ben je iets flexibeler en kun je ‘hengelen’ tussen jou en je gast. Let op; je hebt wel een aux-ingang hebben of een koppelstukje. De iRig kost rond de 40 euro.

  • Een USB-microfoon. Je kunt deze microfoon direct aansluiten op je pc. Handig voor solo-podcasts of voice-overs. Een goedkope USB-microfoon is Devine M-Mic USB BK.

Dan de software:

  • Een gratis tool waar je jouw podcast kunt editen is Audacity. Er zijn talloze tutorials te bekijken op YouTube waar je stap voor stap wordt meegenomen in editen van jouw audio. 

  • Wil je een podcast of afstand opnemen? Dan kun je Google Meet of Microsoft Teams gebruiken. Toch adviseer ik je om Riverside te gebruiken. De tool slaat de audio lokaal op, zodat je geen haperingen krijgt vanwege een slechte internetverbinding. Je kunt Riverside gebruiken op je pc als smartphone. De eerste 2 uur zijn gratis. 

Tot slot. De audio. Gebruik rechtenvrije muziek:

  • Er zijn een aantal handige websites die je kunt bekijken voor rechtenvrije muziek. Drie voorbeelden zijn Free Music Archive, Purple Planet en Pixabay.

  • Ook kun je speuren naar aanbiedingen via Envato. Deze website biedt tegen een vergoeding audio aan. Zie: audiojungle.net.

Veel succes gewenst met het opnemen van jouw low-budget podcast! Wil je weten welke stappen er nog meer nodig zijn voor het lanceren van een succesvolle podcast. Doe dan mee met mijn online training K!CK-OFF!

Vorige
Vorige

Hoe maak je een ijzersterk podcast intro?

Volgende
Volgende

Stop met verbale kots in jouw podcast