Hoe maak je een ijzersterk podcast intro?

De komende jaren neemt de concurrentie in podcastland flink toe. We krijgen als luisteraars een steeds groter aanbod om uit te kiezen en zullen dus als maker op moeten vallen. Een van de belangrijkste ingrediënten om je luisteraar naar jouw podcast te trekken is een ijzersterk intro. Vanaf moment één moet jouw (potentiële) luisteraar in het verhaal worden gezogen. In dit artikel geef ik je een aantal handige tips en kom ik met mooie voorbeelden. Sstt.. even tussen ons. Ik laat ook een aantal slechte voorbeelden horen.

Bij een intro is het belangrijk om twee dingen te doen. De aandacht van de luisteraar pakken en alle basisinformatie vertellen die relevant kan zijn voor de luisteraar.

De aandacht van de luisteraar pakken
Onze aandachtscurve wordt steeds korter. Binnen 10 seconden weten we of iets voor ons geschikt is. Het is dus van cruciaal belang om in jouw intro vanaf moment één de aandacht van de luisteraar te pakken. Hier zijn meerdere manieren voor. Een overzicht:

  • Start met een opvallende quote uit het interview. Het doel van deze quote van maximaal 20 seconden is nieuwsgierigheid opwekken bij de luisteraar. Hij of zij wilt graag weten hoe het afloopt.

  • Begin met een sound-effect. Maak je een podcast over reizen, dan kun je starten met geluid van Schiphol. Maak je een aflevering over investeren? Start met sound-effects van de beurs. Neem je luisteraar mee naar een andere wereld.

  • Muziek zet vanaf het eerste moment de sfeer neer. Je kunt dus ook beginnen met een spannende tune of juist een uptempo tune gevolgd door een voice-over. Ook een gezongen jingle kan een mogelijkheid. Luister maar eens voor voorbeelden naar de podcast van Richard de Leth of Thijs Lindhout. 

  • Start met een ijzersterke anekdote. Zet direct de toon met een goed verhaal over jezelf, het onderwerp of je gast. Hou het kort & bondig.

Zorg dat je binnen 10 seconden iets doet waarvan de luisteraar denkt: ‘He! Laat ik eens verder luisteren.’ 

Verpak alle basisinformatie
Naast een opvallend begin verpak je alle basisinformatie over je gast, jezelf of het onderwerp in een paar zinnen. Wat moet de luisteraar weten, zodat hij of zij met een in het gesprek of verhaal meegenomen kan worden? Verpak alle basisinfo in je intro dus en zorg dat je eerste vraag of zin meteen ‘spot-on’ is. Trek je luisteraar in je podcast. Stop daarom ook met de vraag; ‘wil jij jezelf voorstellen?’ 

Ga nooit uit van voorkennis. Wat moet de luisteraar écht weten om goed beslagen ten ijs te komen? Ook hier… Hou het kort en bondig! 

Een aantal voorbeelden
Goed:
Van code tot coupé: https://open.spotify.com/episode/2VlrEWAbfXp9nlDKX6CKrY?si=GQS8WlwKSha4jXM-xGSDsA
Goed: FD Dagkoers: https://open.spotify.com/episode/4UEYUqbluAszhp0AKNYdfB?si=uptQO11cSZCdAHfOChckQg

En even tussen ons… deze intro’s vind ik iets minder.

Voorbeeld 1: https://open.spotify.com/episode/2b0COBn0EmJYG25hdngrJn?si=e5NYUqBfQ3Sv-khuxBs-ow
Voorbeeld 2: https://open.spotify.com/episode/5Jlv3CoMzk8Z6VYcqN1VVU?si=-ZmcTg0aQH6eL4nOAFMhkw

Heel veel succes met maken van jouw podcast intro! Wil je meer informatie over het maken van je eigen podcast. Download dan nu het gratis eBook: 'Podcasten van A tot Z'. Zie studiopodcast.nl/gratis-ebook

Vorige
Vorige

Op deze manier haal je meer uit jouw presentatie

Volgende
Volgende

Hoe een podcast starten met minder dan €100