Gebruik deze waardevolle tips bij jouw podcast interview

Ga jij binnenkort een interview opnemen voor jouw podcast? Interviewen is een van de leukste manieren om kennis over te dragen aan luisteraars van je podcast. Het is echter wel belangrijk om een kwalitatief goed interview af te nemen. Maar hoe doe je dat? In dit artikel geef ik je een aantal handige tips! 

Begin met het onderzoeken van je gast en het onderwerp

Om te beginnen is het verstandig om onderzoek te doen naar zowel je gast als het onderwerp van het interview. Zoek zoveel mogelijk informatie op over de persoon die je gaat interviewen, zijn of haar achtergrond en carrière. Ook is het verstandig om je in te lezen over het onderwerp van het interview, zodat je inhoudelijke vragen kunt stellen en kunt reageren op antwoorden.

Het kan ook helpen om een voorgesprek te hebben met je gast, zodat jullie elkaar beter leren kennen en de visie van de gast over het onderwerp kunt achterhalen. Deel in dit gesprek ook het doel van de podcast en meer informatie over je doelgroep. Zo kan je gesprekspartner de inhoud hierop aanpassen. 

Welke vragen ga jij stellen?

Vervolgens ga je de vragen voorbereiden. Maak gebruik van open vragen: Open vragen beginnen met woorden als "wat," "waarom," "hoe," en "vertel eens." Deze vragen stellen de gast in staat om uitgebreid te antwoorden en geven je de mogelijkheid om dieper op het onderwerp in te gaan.

Maak het persoonlijk: Vraag de gast naar hun ervaringen en hoe ze zich voelen over het onderwerp. Dit geeft de kans om meer te weten te komen over hun persoonlijkheid en het onderwerp op een meer menselijke manier te benaderen.

Vraag naar voorbeelden: Vraag de gast naar specifieke voorbeelden van hun ervaringen of ideeën om uw luisteraars te helpen het onderwerp beter te begrijpen. Anekdotes doen het altijd goed!

En hou rekening met de volgende tips tijdens het gesprek

Maak het je gast comfortabel: Zorg ervoor dat je gast zich op zijn gemak voelt voordat je begint met het interview. Vraag hoe hij of zij zich voelt en of er iets is wat hij of zij nodig heeft voordat je begint. Dit helpt om een goede sfeer te creëren en zorgt ervoor dat je gast open is om te praten.

Open deur, maar oh zo belangrijk! Luisteren. Geef je gast de ruimte om te praten en onderbreek hem of haar niet. Luister aandachtig naar wat je gast zegt en stel follow-up vragen om meer informatie te verkrijgen. Focus op het antwoord en minder op je volgende vraag. Ik vind dit een van de moeilijkste aspecten van een interview. Je vragen los te durven laten om écht te gaan luisteren. Working on it!

Maak gebruik van stiltes: Soms kan het nuttig zijn om een stilte te laten vallen na een vraag. Dit geeft je gast de tijd om na te denken en een goed antwoord te formuleren. Het kan ook helpen om een natuurlijke stroom in het gesprek te creëren.

Wees flexibel: Houd in gedachten dat het interview niet altijd volgens plan zal verlopen. Laat je niet afleiden door eventuele afwijkingen en wees flexibel om het gesprek in de juiste richting te sturen.

Vermijd dubbele vragen en ga niet invullen: Dit kom ik vaak tegen bij beginnende interviewers. Stel één vraag tegelijkertijd en ga het antwoord niet invullen. 

Als je deze tips opvolgt, ben je goed op weg om een kwalitatief goed interview af te nemen voor je podcast. Veel succes! Ik ben erg benieuwd aan welke tips je iets hebt gehad.

En wil je liever het interview uit handen geven? Bekijk dan www.rudynicola.nl.

Vorige
Vorige

Waarom een interne podcast niet mag ontbreken op een HR-afdeling

Volgende
Volgende

Streel het ego van je luisteraar, niet van jezelf