Krijg geen ruzie met Buma Stemra. Waar vind ik rechtenvrije muziek?

Als je een podcast start, is het belangrijk om aandacht te besteden aan de muziek die je gebruikt. Muziek kan namelijk een groot verschil maken in de sfeer van je podcast en de luisteraar beïnvloeden. Helaas zijn niet alle nummers beschikbaar voor commercieel gebruik, en kun je in de problemen komen met de rechthebbenden als je ze toch gebruikt. Gelukkig bestaat er rechtenvrije muziek die je kunt gebruiken zonder je zorgen te hoeven maken over verwijdering van je podcast.

Wat is rechtenvrije muziek?
Rechtenvrije muziek is muziek waarvoor geen licentie nodig is om te worden gebruikt. Dit betekent dat je de muziek kunt gebruiken in je podcast zonder bang te zijn voor verwijdering van je podcast of boetes.

Wat is een gratis alternatief?
Er zijn ontzettend veel website waar je goedkoop of zelfs gratis muziek kunt aanschaffen. Op deze websites kun je zoeken op genre, instrument en tempo, zodat je de perfecte muziek voor je podcast kunt vinden. Bijvoorbeeld als intro- en achtergrondmuziek. Het is belangrijk dat je in Google zoekt op Copyright Free Music. Ga op zoek naar muziek die je aanspreekt en bekijk of je het kosteloos kan gebruiken of een licentie moet aanschaffen. Een aantal voorbeelden:

Kan ik wel korte fragmenten laten horen?
Ja, dat kan. Belangrijk is dat de muziek aansluit bij de inhoud van de podcast. Het mag dus niet gebruikt worden om je podcast ‘leuker’ te maken of stiltes op te vullen. Het fragment mag niet langer dan 30 seconden duren, je mag het niet vervormen en benoem de naam van de desbetreffende artiest.

Vorige
Vorige

Deze stap mag je niet missen bij het maken van een podcast

Volgende
Volgende

Op deze manier haal je meer uit jouw presentatie