10 tips om jouw podcast te laten groeien

Oke, je bent super blij met het eindresultaat van jouw podcast. Je hebt leuke gasten, komt zelf goed uit het verhaal en je weet zeker dat dit een succes gaat worden. Maar één ding. Vergeet de promotie niet! Je podcast kan nog zo goed zijn, zonder promotie komt het niet bij jouw doelgroep terecht. In dit artikel geef ik je 10 tips die je direct kunt kopiëren.

  1. Ga bij de lancering actief aan de slag met het werven van abonnees en reviews. Hoe meer abonnees en reviews je hebt, hoe hoger je in de hitlijsten terecht komt. Interessant, want dit zorgt voor meer zichtbaarheid. 

  2. Organiseer een ‘luisterparty’ met vrienden of collega’s. Zorg voor een hapje en een drankje en luister gezamenlijk naar 3 leuke fragmenten uit de podcast. Vraag meteen of ze willen abonneren en reviewen.

  3. Vraag of jouw gast de podcast wil delen in zijn of haar netwerk. Zo bereik je een groter publiek. Maak het de gast wel gemakkelijk en zorg voor een toolkit met materiaal, zoals afbeeldingen, video’s en tekst. 

  4. Inkopper. Deel jouw podcast op social media. Zoek uit waar jouw doelgroep aanwezig is en deel aantrekkelijke ‘korte’ snippets uit je podcast incl. link naar de gehele aflevering. Een handige tool die je hiervoor kunt gebruiken is ‘Headliner.app’. Heb je budget beschikbaar? Target dan jouw doelgroep.

  5. Maak vanuit jouw aflevering een blog. Handig voor je zichtbaarheid op Google en een interessant alternatief voor mensen die liever willen lezen. Plaats altijd de link naar jouw podcast erbij of plaats een embed player.

  6. Deel de podcast in je eigen netwerk. Enthousiasmeer vrienden, kennissen en je netwerk om eens te luisteren en te abonneren. Wellicht kennen zij wel iemand die binnen jouw doelgroep valt. 

  7. Doe een win-actie. Geef iets weg wat jouw luisteraars te gek vinden. Tickets voor een event, een boek, etc. Zorg dat ze iets delen op hun eigen kanalen over jouw podcast en bereik meer potentiële luisteraars. 

  8. Betrek jouw luisteraars bij de volgende afleveringen. Dit kan door vragen in te sturen, voorkeur voor gast of onderwerp door te geven, etc. Zo hebben de luisteraar écht het gevoel dat ze erbij horen en potentiële luisteraars de mogelijkheid om onderdeel te worden van jouw podcast fanbase. 

  9. Zorg voor een aantrekkelijke titel. Dus niet alleen de naam van de gast of het onderwerp, maar ook een opvallende quote of besproken onderwerpen. Trek de aandacht van jouw potentiële luisteraars naar de aflevering. 

  10. Een opvallende podcastcover is nodig om op te vallen in de podcastapps, zoals Spotifiy, Google of Pocket Casts. Bij voorkeur met mensen op de afbeelding. Ben jij de host? Laat jezelf zien! Je kunt een podcastcover maken via een tool als Canva.com.

Bonustip: bedenk toffe merchandise. Wat wil jouw doelgroep echt hebben? En denk verder dan een keycord. ;-)

Vorige
Vorige

5 voorbeelden hoe je jouw podcast kan vertalen naar andere relevante content