De Toekomst van Podcasts: 4 voorspellingen

In dit artikel meer over de toekomst van podcasts en vier voorspellingen die deze industrie mogelijk gaan veranderen. Van de invloed van kunstmatige intelligentie tot de opkomst van interactieve luisterervaringen, we staan aan de vooravond van enkele spannende ontwikkelingen.

AI, AI en AI
Met de groei van kunstmatige intelligentie (AI) is het logisch dat ook podcasts hiervan gaan profiteren. AI kan helpen bij het personaliseren van de podcastervaring, door bijvoorbeeld aanbevelingen te doen op basis van je luistergeschiedenis. Dit zal het ontdekken van nieuwe podcasts een stuk eenvoudiger maken! Maar er is meer…

  • Het editen van je podcast. Bijvoorbeeld via een tool als Cleanvoice.

  • Het genereren van muziek in jouw gewenste stijl.

  • Het genereren van stemmen, bijvoorbeeld voor een solo podcast of inspreken van een intro. Zie ElevenLabs.

  • En over een paar jaar kun je jouw podcast ook in het Spaans of Chinees uitbrengen. Spotify is dit nu aan het testen.

Draadloos!
Het blijft een irritant ding. Kabels uit de knoop halen en netjes opbergen. Een van de nieuwste technologieën is een draadloze microfoon van Sony; de Sony ECM-S1. Met deze microfoon kun je een podcast opnemen zonder kabels. Handig! En ik verwacht dat we dit steeds meer terug gaan zien. Ook met andere producten. Wat dacht je van de Sound Capsule? Hier gaat mijn hart sneller van kloppen. Maar vooralsnog iets te duur voor de markt denk ik…

Editen van een podcast d.m.v. transcriptie
Het editen van een podcast zonder te luisteren? Het gaat realiteit worden. Riverside.FM heeft onlangs een tool gelanceerd waarop je een podcast kunt monteren aan de hand van de tekst (transcriptie). Praktisch en snel! Benieuwd hoe dit werk? Check: riverside.fm/university-videos/new-riverside-text-based-editor.

Podcasts als onderwijstool
Podcasts zijn een geweldig medium om kennis te delen en te leren. In de toekomst zullen ze steeds meer worden gebruikt als onderwijstool. Of het nu gaat om het leren van een nieuwe taal, het verdiepen in een bepaald onderwerp of het luisteren naar lezingen van experts, podcasts zullen een belangrijke rol gaan spelen in het onderwijs. Vanuit mijn rol binnen Hogeschool Inholland zie ik steeds meer docenten een podcast inzetten binnen hun vorm van onderwijs. Mooie ontwikkeling!

Mand!
Kunstmatige intelligentie (AI) wordt steeds meer geïntegreerd in de wereld van podcasts, met tools die personalisatie, editing, muziek- en stemgeneratie mogelijk maken, en zelfs vertaling naar andere talen. Nieuwe technologieën zoals de draadloze microfoon van Sony maken het opnemen van podcasts handiger, terwijl innovaties zoals de tekstgebaseerde editor van Riverside.FM het bewerken van podcasts efficiënter maken. Daarnaast worden podcasts steeds vaker gebruikt als onderwijstools, waarbij ze een belangrijke rol spelen in het delen van kennis en het faciliteren van leren.

En jij, wat denk je dat de toekomst van podcasts zal brengen? Ik hoor graag jouw gedachten en voorspellingen!

Vorige
Vorige

Hoe je je podcast kunt gebruiken om een sterke merkidentiteit op te bouwen

Volgende
Volgende

Blijf op de Radar: Hoe Consistentie je Podcast naar Succes Leidt